La FSPAC, implicarea studenților în comunitate este susținută și răsplătită prin burse. Aceste burse, reprezentând o componentă a Fondului de Dezvoltare FSPAC LEADS, au fost acordate pentru prima dată în 2015 unor studenți interesați să își folosească abilitățile și cunoștințele pentru a ajuta comunitățile locale sau a influența politicile publice de la nivel național prin cercetări științifice.

În 2015, cinci studenți au primit aceste burse, urmând ca în 2016 procesul de aplicare pentru ediția a doua a burselor să înceapă în luna martie.

Proiectele derulate în 2015 au avut un impact semnificativ. Astfel, au ajutat adolescenții să fie conștienți de efectele hărțuirii electronice (cyber-bullying), oferindu-le instrumente cu ajutorul cărora să poată gestiona astfel de experiențe. Un alt proiect a promovat voluntariatul și activitățile extra-curriculare pentru elevii de liceu din județul Bihor, prin organizarea unui concurs pentru cele mai creative proiecte de voluntariat. Alte proiecte au vizat crearea unei campanii de sprijinire a unei comunități rurale din județul Cluj (Iara) prin utilizarea foto-reportajelor în scopul sensibilizării publicului cu privire la problemele sociale ale comunității; au oferit cetățenilor acces la procesul de luare a deciziilor de la nivelul primăriei Cluj-Napoca, prin realizarea unei platforme online; au dezvoltat practici de responsabilitate socială la nivelul FSPAC și al câtorva ONG-uri partenere.

Finanțarea acestor proiecte a fost posibilă datorită eforturilor a 31 de studenți și cadre didactice de la FSPAC care au participat la campania de strângere de fonduri Swimathon Cluj 2014 precum și a unei contribuții din partea Asociației FSPAC, care a oferit o sumă egală cu cea strânsă la Swimathon.

În acest an, mai mulți studenți vor beneficia de burse, având astfel oportunitatea de a-și pune în practică ideile de dezvoltare comunitară. Bursele pentru anul 2016 sunt finanțate prin contribuția generoasă a primilor donatori pentru FSPAC LEADS – Dr. Arno Loessner și soția sa. Fondurile strânse în cadrul campaniei Swimathon Cluj 2015 și o contribuție consistentă din partea Asociației FSPAC vor fi folosite tot în acest scop.